FIATALOK LENDÜLETBEN - ET’s Communicate 4

Immár negyedik alkalommal vehettek részt a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai a 2011. március 19-26. közötti időszakban egy nemzetközi diákprojektben holland, török és lett diákokkal közösen. Az ET's Communicate 4 című projekt az Európai Unió támogatásával jöhetett létre a Fiatalok Lendületben program keretén belül.

’ET’ egy ’eco-friendly teenager’ illetve ’European teenager’ is egyben, mely utal projektünk fő témáira: a környezetvédelemre és az interkulturális tanulásra. A tevékenységek fókuszpontja a környezetkímélő közlekedési módok népszerűsítése volt, illetve a környezettudatosság terjesztése a fiatalok körében.

A diákok különböző iskolai műhelyfoglalkozásokon, internetes vetélkedőn valamint változatos kültéri programokon vehettek részt (Parlament, Bazilika, esti hajózás a Dunán, Szoborpark, Közlekedési Múzeum, Normafa, Gyermekvasút, Pálvölgyi barlang, Meteorológiai Intézet, Állatkert).

A hét során készült tárgyakból (maszkok hullámpapírból, használati tárgyak PET palackból ill. használt számítógép alkatrészekből, régi pénzérmékből) valamint az összegyűlt ismeretek, élmények alapján készült plakátokból kiállítást rendeztünk iskolánk diákjai és tanárai részére.

Az interkulturális és az aktív európai polgárrá nevelés jegyében minden ország diákjai készültek egy-egy prezentációval is saját hazájukról és iskolájukról, valamint az ’International Food Night’ keretében egymás jellegzetes ételeit is megízlelhettük.

A program a résztvevők számára évről évre kitűnő alkalom arra, hogy jobban megismerjék egymás kultúráját, szokásait, és nem utolsósorban kiváló nyelvgyakorlat, hiszen a tanulókat a tevékenységek során vegyes csoportokba osztottuk, lehetőség szerint pedig fogadó családoknál helyeztük el, így kénytelenek voltak egyetlen közös nyelvükre, az angolra hagyatkozni.

A projekt fő szervezője Csontos Katalin angol-német szakos tanár. További segítők: Árvai Balázs, földrajz-biológia szakos tanár, Meszlényi András és Juhász Attila földrajz-rajz szakos tanár.

Reméljük, hogy a magyar és külföldi szervezők jó kapcsolata és az EU támogatása a jövőben is lehetővé teszi hasonló projektek létrejöttét, hogy minél több diákunk részesülhessen ebben a „nemzetközi élményben”.

Csontos Katalin

 

Képek a programról

Módosítás: ( 2015. szeptember 18. péntek, 17:06 )